• Blog
  Dec 08, 2016

  YouCanShape`s proteinbar test

  Vi har fått mange spørsmål i løpet av de siste årene om det er greit å spise proteinbarer. Og i disse tider hvor butikkene bugner av fristelser kan det kanskje være bedre å ha noen litt bedre alternativer enn julemarsipan og julegodterier. Men, proteinbarer har blitt en kjempebutikk, så valgmulighetene er mange og alle frontes som sunne. Derfor har vi laget en uoffisiell kåring av de forskjellige barene som forhåpentligvis vil gjøre det litt lettere å velge riktig. Når det er sagt er det viktig for oss å si at vi ikke vil barer skal erstatte vanlig mat i det store og hele. Variert og sunn mat vil i de aller fleste tilfeller alltid være det beste for kroppen. Men innimellom, når fristelsen er der og når tiden ikke strekker til, da kan noen av disse proteinbarene være et langt smartere valg enn mye annet.

   

  Nutrilettbarer: Terningkast 3

  Disse barene inneholder mellom 200-230 kcal, hvorav ca 14 g protein, 7 g fett, 22 gram karbohydrater og helt opptil 16 g sukker. Nutrilett er altså en bar som inneholder relativt mye sukker. Til gjengeld er dette en av de få barene som inneholder bra med vitaminer og mineraler, da dette skal være en måltidserstatter.  Likevel er det å erstatte et måltid med en slik bar ikke noe vi anbefaler.

   

  Atkinsbarer: Terningkast 4

  Barene har et energiinnhold fra 145-235 kcal. De fleste av dem inneholder bra mengder med protein, bortsett fra de små sjokoladene og kokosbarene. Disse er langt lavere på karbohydrater og sukkerinnholdet er dermed også veldig lavt. Man skal være bevisst på at barene inneholder kunstig søtning som mange kan reagerer på i for store mengder. Man skal også ta høyde for at barene inneholder palmeolje, noe som er et minus både i forhold til helse og miljø.

   

  Nutramino: Terningkast 2

  Her er også variasjonen av de ulike baren veldig stor. Variasjon i innhold fra 235- 290 kcal. Disse barene inneholder mye mer sukker, helt opp til 19 gram per bar. De har et bra innhold av protein på ca 20 gr per bar. Noen av barene er også relativt høyt på fett men dette varierer veldig fra bar til bar. Alt fra 7-14 g, hvor andelen mettet fett er høyt. Trekk for disse barene er at de inneholder palmeolje.

  Nutramino Leanbar: Terningkast 5

  Har et bra innhold og er av de bedre barene: Her får du ca 210 kcal ( en liten variasjon ) ca 20 g protein, 7-8 g karbohydrater hvorav sukker ca 1,5 g,fett: 7-8 g fett og fiber fra 12-15 gr. Denne er søtet med kunstig søtning så også denne baren kan man reagerer på dersom man ikke tåler sukkeralkoholer. Denne er ikke tilsatt vitaminer og mineraler så bør derfor ikke erstatte vanlig mat.

   

  Nutramino XL bar: Terningkast 2

  Disse barene er ment som en restitusjonsbar rett etter trening. Energiinnholdet på disse barene er høyere på ca 315-320 kcal. Innholder av karbohydrater er også høyerer på ca 33 g per bar hvorav 21 gr sukker(!!) Protein innholdet er også høyere, 30 gram per bar. Fettinnhold ligger på rundt 7 gram hvorav mettet fett er ca 4 g. Disse barene inneholder også palmeolje.

   

   

   

  Nyhetene snickers og mars: Terningkast 3

  Det er også kommet 2 helt nye barer som helt sikkert mange har fått med seg, nemlig snickers og mars!! For en hærlig nyhet spør du meg. Men så skal vi se hva disse barene inneholder. Begge barene har et energiinnhold på 199 kcal. De inneholder ca 18-19 g protein, 18-22 g karbohydrater hvorav sukker er på 10-13 gram, fettinnholder ligger på 5-7 gram og innholdet av fiber er svært lavt. Begge barene inneholder palmeolje. Sett i sammenheng med andre barer er disse altså ikke noe verre enn mange av de andre. Som en erstatter til vanlig snickers og mars er det derfor er mye bedre alternativ.  

   
   
   

  Naturdiet: Terningkast 1
  Denne baren inneholder mye sukker, helt opp i 20 gram per bar. Den ligger også laverer på protein enn mange av de andre barene med sine 14 gram. Baren gir deg 230 kcal.

   

  Restitusjonsbar YT: Terningkast 2

  Denne ligger på 245 kcal, 32 gram karbohydrater hvorav 20 gr sukker og 19 gram protein. Har du derfor hatt en bra treningsøkt kan dette være en bra bar å fylle på rett etter trening, men ikke utenom. Baren inneholder mye sukker og er derfor ikke å anbefale ellers.

   

   

   

   

  Når det kommer til proteinbarer vil det altså i de fleste tilfeller være et bedre alternativ enn sjokolade, dersom det ikke blir i tillegg til. Men utenom det vil vi til vanlig anbefale at du spiser mat som gir deg vitaminer og mineraler i tillegg. Veldig mange barer inneholder fortsatt palmeolje, men fler og fler barer velger nå, heldigvis, å kutte ut dette i sine produkter. Vær likevel litt obs på dette.